Прилича на неоново произведение на изкуството от 80-те, нали? Снимката обаче,

...
Прилича на неоново произведение на изкуството от 80-те, нали? Снимката обаче,
Коментари Харесай

Поразителна снимка на звезда – такава, каквато не сте виждали досега

Прилича на неоново произведение на изкуството от 80-те, нали? Снимката обаче, която виждате нагоре, е на нещо надалеч по-интересно. Това е звезда.

Изображението е първото, снимано от най-новия инструмент на телескопа „ Джемини Саут “, наименуван GHOST (Gemini High-resolution Optical SpecTrograph). То демонстрира целия оптичен набор на светлината, предавана от звездата HD 222925. При това в невероятна резолюция.

„ Това е вълнуващо достижение за астрономите от целия свят, които разчитат на „ Джемини Саут “, с цел да учат Вселената от тази необикновено комфортна точка в Чили “, споделя Дженифър Лоц, шеф на обсерваторията „ Джемини “.

„ Веднъж щом този инструмент му бъде предоставена някаква задача, той ще съставлява основен съставен елемент от инструментариума на астронома. “

Излъчваната от звездата светлина, която можем да забележим, е цялостна със скрити детайлности, от които научаваме повече за нейните характерности. Така да вземем за пример тя ни демонстрира дали звездата се движи по метода, по който светлината се трансформира от единия набор в другия. Вариациите в яркостта пък разкриват вътрешните вибрации, които могат да бъдат оценени от астросеизмолози.

Целият набор на звездата ни демонстрира и от какво тъкмо е основана – информация, която дава сведения за нейната възраст и за мястото, където се е образувала. Това е допустимо, защото другите детайли гълтам и излъчват отначало светлината по друг метод. Когато астрономите проучват спектъра на звездата, те могат да търсят по-светлите и по-бледите дължини и да употребяват тази информация, с цел да дефинират кои детайли участват в атмосферата ѝ.

Можете да видите по какъв начин наподобяват по-бледите характерности – така наречен линии на всмукване – на фотографията по-долу.

Обозначения на спектъра на HD 222925. Източник: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/GHOST Consortium

Наскоро тази техника бе употребена от „ Хъбъл “ при наблюденията на HD222925 – една извънредно странна звезда, ситуирана на 1460 светлинни години от нас. Спектралният разбор сподели, че тя съдържа допустимо най-широкия набор от детайли, на които се натъкваме в звезда, ситуирана оттатък рамките на Слънчевата система.

Изследователи откриват 65 разнообразни детайла в звездата. Повечето от тях (42) са тежки метали като селен, сребро, телур, платина, злато и торий, които могат да се образуват само при извънредно енергийни събития – да вземем за пример конфликт на неутронна звезда или свръхнова.

Това значи, че HD 222925 (която се намира в много късен стадий от живота си) евентуално се е образувала в облак, който по начало е бил богат на тези детайли – те са се напластили в него при гибелта на по-стари звезди.

Новите изображения, направени от GHOST, не разкриват нищо ново за звездата. Поне към този момент. На този стадий учените ревизират какъв брой добре работи въпросния инструмент. Веднъж щом бъдат направени нужните настройки по него, той ще проработи с цялостна пара. Това ще се случи евентуално през втората половина на 2022 година

Определено нямаме самообладание. За основаването на GHOST са били нужни цели 10 години. Освен това той е 10 пъти по-мощен от GMOS – другия оптичен спектограф на „ Джемини “. Според учените това е най-мощният и най-чувствителен спектограф от този вид, който сега работи на сходни телескопи.

Изследванията са оповестени от NOIRLab's International Gemini Observatory ТУК.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР